Monokultur eller bikultur

När vi pratar bin, tänker de allra flesta på bikupor och honung. كازينو 888 تسجيل الدخول Mig inkluderad.
Jag ska i dagarna hämta mitt första bisamhälle, och funderar på att skaffa några fler. تصفيات كوبا أمريكا 2024

Men ju mer jag lärt mig om bin, har jag förstått att det är ju inte de tama honungsbina som är de som är hotade pollinatörerna, som behöver skyddas. Det är ju de vilda solitärbina och de extremt få vilda honungsbina.

Jag ställde frågan på min biodlingskurs, om inte tama bin konkurrerar ut andra vilda pollinerare. Jag fick svaret att det är ingen fara.

Men det är det:

– Jag förväntade mig inte att det skulle vara så tydligt, men framför allt i slättlandskapet försvann humlorna nästan helt när vi satte in honungsbin, säger Lina Herbertsson som har gjort studien.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/honungsbin-konkurrerar-ut-humlor

– Solitärbina är specialiserade på en speciell växt som de har anpassat hela sin livscykel till, säger Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen som arbetar med hotade biarter. مواقع الرياضة

På exempelvis rapsåkrar finns mat i överflöd för bina, vid torra marker och platser med högre naturvärden finns det däremot en risk för problem.

https://www.corren.se/nyheter/norrkoping/bikupor-kan-konkurrera-ut-vilda-bin-om4496541.aspx

Vårt problem som mänsklighet är – som vanligt – att vi ska effektivisera allting, och inom jordbruket har det börjat handla om att odla mer av samma på samma yta. Monokultur. Vi ska ha 1000 hektar raps. Sen ska vi ha 1000 kor i en ladugård. Och så fortsätter det.

Naturen fungerar inte så. Naturen håller balans. I skogen hittar du sällan en yta med enbart svamp. Man måste tränga sig igenom grenar från barrträden, gå igenom sumpiga marker, och veta om att det är inte lätt.
Bärplockning är ibland enklare, men de växer inte på en bra ergonomisk höjd, och man måste även här tränga sig igenom snår och buskar för att hitta skatterna.

Nu blir min utmaning att arbeta för att inte bygga monokulturella bikulturer. Frågan är bara hur man gör det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *