Motgångar

Motgångar

Även om vi fått planera om flera gånger om sedan vi köpte huset har vi inte haft några större motgångar. De flesta har haft en eller flera relativt enkla och uppenbara lösningar.

Men igår fick vi ett första preliminärt svar på vårt vattenprov som dragit ut på tiden eftersom Posten vid 2 tillfällen slarvat bort våra vattenprover. Och det visade tyvärr ett resultat som vi inte hade hoppats på.

Vattnet ser ju inte lika illa ut som bilden ovan. Men så surt känns det.
Vattnet ser ju inte lika illa ut som bilden längst upp på inlägget. Men så surt känns det.

Detta betyder alltså att vi inte kan dricka vårt vatten.

Vi tyckte inte att vattnets kvalitét var så väldigt viktigt när vi köpte huset, eftersom mäklaren berättade att ett projekt att dra fram Vättervatten, kommunalt avlopp och fiber var på gång, och att de förmodligen skulle börja gräva nu i vår.

Det visade sig vara för bra för att vara sant, då projektet blivit uppehållet av markägare och gårdsägare som tackat nej till erbjudandet, och inte vill vara med. Därför är grävningen uppskjuten åtminstone ett år, till våren 2016.

Då står vi inför några val, där inget är speciellt bra.

De vattenfilter vi behöver, har jag hittat som billigast för 11500kr, men på de flesta hemsidor kostar de runt 25000kr. Då undrar man ju vad det är för fel på de där billiga filtren. Hur som helst är det en stor kostnad OM projektet med Vättervatten är klart till nästa sommar.

Det andra alternativet är att vi får ha dricksvatten i dunkar i kylskåpet, och åka till Hannahs föräldrar för att fylla på/byta ut vattnet flera gånger i veckan. Då återstår ändå problemet att det kanske inte känns asfräscht att duscha i det vattnet. Dessutom visade vattenproverna även att vi har en relativt hög järnhalt i vattnet, vilket kan missfärga textiler i tvättmaskinen, och som dessutom sätter sig i ledningarna och kan orsaka stopp i t.ex. tvätt- & diskmaskin och toalettstol. Det är ju inte så kul det heller.

Det sista alternativet – som jag ser det – är att vi försöker se om vi kan täta brunnen från yttre påverkan på något vis. Om vi hittar någon uppenbar plats där ytvatten tränger in i den borrade brunnen, så skulle vi isåfall kunna täta det, hälla i klorin i brunnen för att nollställa bakteriehalten i vattnet, och isåfall göra ett nytt vattenprov och se om det hjälpt.

Problemet med järnhalt kvarstår ändå.

Som sagt, jag ser ingen uppenbar och enkel lösning på det här problemet.

Har du några tankar? Dela gärna med dig av dem bland kommentarerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *