Sanningen som SD ogillar

Här är den omtalade SAS-filmen som får högernationalister att gå i taket:

https://www.adforum.com/creative-work/ad/player/34613729/what-is-truly-scandinavian/sas-scandinavian-airlines

Vad säger filmen? Att vi har inspirerats av vår omvärld genom alla generationer.

Vad är det som är så provocerande med det? Det är en sanning.

Hade vi inte kikat utanför våra gränser, hade vi inte varit det land vi är idag.

Samtidigt går historien om hur SD polisanmäler en konstutställning i Norrköping, som går igenom nazismens historia i Norrköping.

Vad är det som är så provocerande med det? Allt som sägs är en sanning.

Anledningen till anmälan är ett tidningsklipp ur Folkbladet som sitter på den vägg i utställningen som handlar om nutiden, under rubriken ”SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt”. Folkbladet refererar till ett större reportage i Expressen inför valet 2018, där reportern David Baas gått igenom de Sverigedemokrater på partiets valsedlar som delat antisemitiskt och nazistiskt material på sociala medier, bland dem ryska VK.

….

Samtliga dessa kandidater ströks från listorna efter Baas reportage. I klippet från Folkbladet finns citaten av SD-kandidaten från Norrköping, liksom en bild på partiets lokalstyrelse, vars dåvarande ordförande intervjuas och menar att man har ”nolltolerans mot sådana saker”. Museets poäng är här att visa att denna sorts språkbruk fortfarande lever i Sverige, inte minst på sociala medier.

 

Media vill gärna få det att låta som att SDs styrelse står som frontpersoner för Nazismen i Sverige idag, men de är på bild i en tidningsartikel från 2018, där ingenting säger att de skulle vara nazister.

Men Sverigedemokraterna vill ändra historien, och inte bekräfta sanningar. De har sin egen verklighetsbild de gärna vill att alla andra ska hålla med dem om. Men det är svårt, när sanningen är annorlunda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *