Var är sanktionerna mot Brasilien?

Sedan den högernationalistiska Jair Bolsaro valts till president i Brasilien, har takten på skövlingen av Amazonas regnskog ökat rejält. Under Maj månad i år skövlades 739 kvadratkilometer skog. Det motsvara 2 fotbollsplaner per minut. Trots att det är olagligt, och att Amazonas är skyddat.

Och för Bolsaro är det helt rimligt. Han förnekar människans påverkan på klimatet. Så här kommenterade han Norge efter att Norge och Tyskland lämnat ett samarbete med Brasilien för att öka skyddet av regnskogen;

– Är det inte Norge som är det där landet som dödar valar uppe i Nordpolen? Ta de pengarna och hjälp Angela Merkel att återplantera (skog) i Tyskland

https://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-stoppar-miljarder-till-regnskogen-efter-dispyt-med-brasilien/

Hade det handlar om krigsföring människor emellan, hade detta beteende lett till sanktioner av alla möjliga slag. Handelsavtal hade rivits upp, och världsledare hade tagit avstånd från Brasiliens beteende.

Men när det handlar om krigsföring mot vår livsmiljö och gemensamma klimat, uteblir de radikala handlingarna. Och även om många beklagar sig över Bolsaros beteende, fortsätter Brasiliens export av nötkött – trots att detta är själva syftet med skövlingen av regnskog.

Vad kan du och jag göra åt problemet?

Så länge våra politiker inte stoppar importen av köttprodukter från Brasilien – och andra länder som har ohållbar köttproduktion – är det högst troligt att den dyker upp i den mat du äter.

Därför:

Ställ krav på svensk köttråvara – om du äter kött.
Inte bara när du själv inhandlar råvaran. Fråga på lunchrestaurangen köttets ursprung, fråga pizzerian, thaikiosken och indiern på hörnet.
Läs på baksidan av färdigrätterna du värmer i micron, maten du ger till katten eller hunden.

Varje gång vi köper kött som producerats i Brasilien, belönar vi Bolsaros beteende, och legitimerar det.

Personligen har jag gjort valet att jag aldrig köper kött i butik eller på restaurang. Jag är för det mesta vegetarian, men tar ibland möjligheten att köpa kött från lokala bönder som jag vet har en bättre djurhållning än de flesta. Då vet jag till 100% att jag inte stödjer något dåligt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *